Gezond eten voor kinderen
Met een gezonde levensstijl kan niet vroeg genoeg begonnen worden. Een gevarieerd en regelmatig voedingspatroon is hierbij erg belangrijk. Het Voedingscentrum adviseert op vaste tijden een hoofdmaaltijd – ontbijt, lunch of warme maaltijd – aan te bieden, met maximaal vier keer iets tussendoor. Het ontbijt mag hierbij niet overgeslagen worden. Een vezelrijk ontbijt helpt het kind aan een goed concentratievermogen en zal minder leiden tot snacken tussendoor. Een gezonde warme maaltijd bestaat uit een stukje vlees of vis, groente, aardappelen, rijst of pasta en een nagerecht. Natuurlijk kan ook een keer een eenpansgerecht of een vegetarisch gerecht gegeten worden. Dit is erg belangrijk om de smaak van kinderen goed te ontwikkelen. De hoeveelheden die een kind dagelijks nodig heeft om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, vindt u hier:
|
1-3 jaar |
4-8 jaar |
9-13 jaar |
9-13 jaar |
Groente | 50-100 g/dag | 100-150 g/dag | 150-200 g/dag | 150-200 g/dag |
Fruit | 150 g/dag | 150 g/dag | 200 g/dag | 200 g/dag |
Brood | 70-105 g/dag 2-3 snee/dag |
70-140 g/dag 2-4 snee/dag |
175-210 g/dag 5-6 snee/dag |
140-175 g/dag 4-5 snee/dag |
Graanproducten en aardappelen* |
60-120 g/dag 1-2 porties/dag |
120-180 g/dag 2-3 porties/dag |
240-300 g/dag 4-5 porties/dag |
180-300 g/dag 3-5 porties/dag |
Vis | 1 keer per wk 50 g/wk |
1 keer per wk 50-60 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
Peulvruchten | 0,5 opscheplepels/wk 28 g/wk |
1-2 opscheplepels/wk 84 g/wk |
2 opscheplepels/wk 119 g/wk |
2 opscheplepels/wk 119 g/wk |
Vlees** | Max 250 g/wk 50 g/keer |
Max 250 g/wk 50 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Ei | 1-2 eieren/wk 50-100 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
Noten | 15 g/dag | 15 g/dag | 25 g/dag | 25 g/dag |
Melk en melkproducten | 2 porties/dag 300 g/dag |
2 porties/dag 300 g/dag |
3 porties/dag 450 g/dag |
3 porties/dag 450 g/dag |
Kaas | - | 20 g/dag | 20 g/dag | 20 g/dag |
Smeer- en bereidingsvetten |
30 g/dag | 30 g/dag | 45 g/dag | 40 g/dag |
|
14-18 jaar |
14-18 jaar |
Groente | 250 g/dag | 250 g/dag |
Fruit | 200 g/dag | 200 g/dag |
Brood | 210-280 g/dag 6-8 snee/dag |
140-175 g/dag 4-5 snee/dag |
Graanproducten en aardappelen* |
360 g/dag 6 porties/dag |
240-300 g/dag 4-5 porties/dag |
Vis | 1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
Peulvruchten |
2-3 opscheplepels/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
Vlees** | Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Ei | 2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
Noten | 25 g/dag | 25 g/dag |
Melk en melkproducten |
4 porties/dag 600 g/dag |
3 porties/dag 450 g/dag |
Kaas | 40 g/dag | 40 g/dag |
Smeer- en bereidingsvetten |
55 g/dag | 40 g/dag |
*Voor graanproducten is het advies wekelijks minimaal de helft volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees
Schijf van vijf
Het is belangrijk dat kinderen gevarieerd eten. Dankzij het ruime assortiment biedt JuniorVita daar vele mogelijkheden toe. Bij de samenstelling ervan houden we rekening met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, een hulpmiddel om tot een uitgebalanceerd en volwaardig voedingspatroon te komen.
Meer informatie
Als u meer informatie over gezonde voeding wenst, kunt u contact opnemen met onze diëtisten. Zij kunnen u ook informatie geven over de geschiktheid van het JuniorVita assortiment voor verschillende dieetvormen. JuniorVita bestaat uit maaltijden en maaltijdcomponenten die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen vanaf 1 jaar en biedt tevens vegetarische en biologische. Voor JuniorVita zijn bovendien standaard menuplannen opgesteld. Lees hier meer over het menuplan.