Gezonde voeding
Voor volwassenen is de combinatie van evenwichtige en gevarieerde voeding enerzijds en voldoende beweging anderzijds, erg belangrijk. Voor evenwichtige voeding voor volwassenen kan gekeken worden naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van het Voedingscentrum. In de leeftijdscategorie 19-50 jaar gelden iets andere hoeveelheden dan voor 51-70 jaar:
19-50 jaar Man | 19-50 jaar Vrouw | 51-70 jaar Man | 51-70 jaar Vrouw | |
Groente | 250 g/dag | 250 g/dag | 250 g/dag | 250 g/dag |
Fruit | 200 g/dag | 200 g/dag | 200 g/dag | 200 g/dag |
Brood | 210-280 g/dag 6-8 snee/dag |
140-175 g/dag 4-5 snee/dag |
210-245 g/dag 6-7 snee/dag |
105-140 g/dag 3-4 snee/dag |
Graanproducten en aardappelen* |
4-5 porties/dag 240-300 g/dag |
4-5 porties/dag 240-300 g/dag |
4 porties/dag 240 g/dag |
3-4 porties/dag 180-240 g/dag |
Vis | 1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per week 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
Peulvruchten | 2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
Vlees** | Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Ei | 2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
Noten | 25 g/dag | 25 g/dag | 25 g/dag | 15 g/dag |
Melk en melkproducten | 2-3 porties/dag 300-450 g/dag |
2-3 porties/dag 300-450 g/dag |
3 porties/dag 450 g/dag |
3-4 porties/dag 450-600 g/dag |
Kaas | 40 g/dag | 40 g/dag | 40 g/dag | 40 g/dag |
Smeer- en bereidingsvetten |
65 g/dag | 40 g/dag | 65 g/dag | 40 g/dag |
*Voor graanproducten is het advies wekelijks minimaal de helft volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees
Schijf van Vijf
Het is belangrijk om gezond te eten. Ons ruime assortiment biedt daar vele mogelijkheden toe. Bij de samenstelling ervan houden we rekening met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, een hulpmiddel om tot een uitgebalanceerd en volwaardig voedingspatroon te komen.
Advies
Chronische ziekten, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes komt steeds vaker voor. De diëtisten van apetito geven u graag advies over deze ziektebeelden in relatie tot voeding. Hiervoor zijn ook dieetlijsten op te vragen, waaruit af te leiden is welke maaltijden en/of maaltijdcomponenten geschikt zijn voor een bepaald dieet. Ook wanneer er sprake is van een allergie of een bepaalde voedingsgewoonte helpen de diëtisten u graag verder.
Gezonde levensstijl
Om een gezond gewicht te krijgen en te houden, moet de hoeveelheid energie die de voeding levert en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt in evenwicht zijn. Als dit in evenwicht is, dan is er sprake van een energiebalans. Gezond eten in combinatie met voldoende beweging is de basis voor een gezond gewicht en verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
Beweging
Regelmatig bewegen leidt tot meer spiermassa en minder lichaamsvet. Beweging vermindert het risico voor hart- en vaatziekten en diabetes. Elke volwassene zou 7 dagen per week, ten minste 30 min. lichamelijk actief moeten zijn.
Beweging.
Body Mass Index
De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Met de BMI is uit te rekenen of u een gezond gewicht heeft of niet. Wilt u uw BMI uitrekenen? Klik dan hier voor de BMI meter van het Voedingscentrum.