Bel gratis: 0800 - 023 29 75
Europese Dag van de Logopedie

In gesprek met...

6 maart is de Europese Dag van de Logopedie. Voor logopedisten hét moment om te laten zien wat logopedie inhoudt en kan betekenen voor patiënten, van jong tot oud. Voor ons een mooie aanleiding om met Marit Kanbier en Lindy Pohlmann in gesprek te gaan. Beiden zijn al meerdere jaren werkzaam als logopedist bij Siza. Een instelling die in ca. 150 locaties ondersteuning en zorg biedt aan mensen met een lichamelijke,Logo Siza verstandelijke of meervoudige beperking en aan mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel. We vroegen de dames naar hun ervaringen met ons winVitalis assortiment.

Logopedie & voeding

Elke cliënttypering binnen Siza beschikt over een eigen logopedist. Zo werkt Marit met cliënten met een lichamelijke beperking en niet-aangeboren hersenletsel, terwijl Lindy werkzaam is met cliënten met een verstandelijke beperking. Als het om eten & drinken gaat, heeft elke locatie haar eigen voedingsbudget en worden per locatie zelfstandig keuzes gemaakt. Over het algemeen gebeurt dit in afstemming met de bij Siza werkzame diëtisten die - op hun beurt - weer geadviseerd worden door de logopedisten. Marit: “Als wij uit ervaring weten dat een bepaalde leverancier een goed product heeft dat (beter) past bij een cliënt, dan zullen wij dit zeker adviseren.”

winVitalis

Binnen Siza maken meerdere locaties al enige tijd gebruik van het winVitalis assortiment. Dit assortiment bestaat uit gemalen en gevormde gepureerde maaltijden en gepureerde broodproducten die specifiek ontwikkeld zijn voor cliënten met kauw- en/of slikproblemen.

Kunnen jullie aangeven waarom jullie deze producten inzetten en wat de meerwaarde er van is?

Over de voordelen van het winVitalis assortiment zijn Marit en Lindy het snel eens: “De consistentie is van een constante kwaliteit. Dat betekent dat wij als logopedisten er op kunnen vertrouwen dat de cliënt altijd het juiste krijgt en dat is uitzonderlijk belangrijk. Daarnaast voldoen de kleine gepureerde porties aan de IDDSI* normering. Dat is handig want ondanks dat deze normering nog vrij nieuw is, zal het steeds meer de standaard worden.”
Diëtist Karin van apetito herkent zich hierin en onderstreept het belang van een constante consistentie: “Wanneer een productiebatch niet exact voldoet, wordt deze meteen geblokkeerd. We kunnen ons wat dat betreft geen enkel risico veroorloven en hebben op dit punt een naam hoog te houden.”

Herkenbare vorm

Bij eten en drinken worden alle zintuigen gebruikt, maar het begint met de ogen. Daarmee associëren we smaken. Kleur en vorm zijn daarom heel belangrijk voor een optimale beleving en precies om die reden brengen we de afzonderlijke maaltijdcomponenten na het pureren in hun herkenbare vorm terug. Ook Siza ziet dit als een meerwaarde waarbij Marit een prachtig voorbeeld uit de praktijk weet te noemen: “Ik trof onlangs een cliënt die een gepureerde maaltijd met doperwtjes aan het eten was. Ik vroeg of het hem smaakte en toen was zijn reactie: “Ik ben toch gewoon doperwten aan het eten, dat kun je toch zien.” Die cliënt had dus de beleving dat hij een normale maaltijd aan het eten was. En dat is natuurlijk heel mooi, een groter compliment kun je je eigenlijk niet wensen!”

Gepureerd brood
winVitalis brood

Naast warme maaltijden biedt het winVitalis assortiment ook een oplossing voor het ontbijt of de lunch in de vorm van gepureerd brood. De logopedisten van Siza zien dit als een welkome toevoeging. Lindy: “Wij adviseren het gepureerde brood aan cliënten waarvan wij denken dat ze er baat bij kunnen hebben. Het wordt dan altijd wel geprobeerd, maar de cliënt wil het niet altijd blijven eten. Dit is heel wisselend. De reden waarom het dan niet meer gegeten wordt is niet altijd bekend, omdat ze het ons niet verbaal duidelijk kunnen maken. Maar er zijn ook zeker cliënten die er erg blij mee zijn.

Ideeën

 

Met het huidige winVitalis assortiment kunnen we gelukkig al in vele behoeftes voorzien. Maar hebben jullie nog suggesties of ideeën voor nieuwe producten?

Marit en Lindy: “We zouden het mooi vinden als in de toekomst ook seizoensproducten toegevoegd zouden kunnen worden, denk aan asperges in het voorjaar. Ook snacks en tussendoortjes zouden een mooie toevoeging zijn. Binnen de instelling worden er vaak speciale (thema)avonden georganiseerd, waar de maaltijd op aangepast wordt. Iedereen krijgt dan bijvoorbeeld friet met een snack, maar iemand met slikproblemen kan dan niet meedoen. Het zou geweldig zijn als we deze cliënten dan ook iets extra’s kunnen bieden.”

Samenwerking met apetito

Hartstikke fijn om zo met elkaar gesproken te hebben! Kunnen jullie nog iets zeggen over de samenwerking met apetito?

Marit: “De meeste contacten vinden plaats met onze diëtisten en de contactpersonen van de verschillende woongroepen. Die verlopen prima. Toen wij zelf een proeverij hadden van de gepureerde en gemalen maaltijden vonden wij het contact ook erg prettig. En voor ons is zo’n proeverij natuurlijk de beste mogelijkheid om de kwaliteit en smaak van producten te beoordelen gezien we niet zomaar een maaltijd over hebben of zelf kunnen bestellen.”

Beste Marit en Lindy, hartelijk dank voor het prettige gesprek over jullie betekenisvolle werk en het delen van jullie ervaringen.

Ook kennismaken met onze unieke winVitalis producten? Neem contact met ons op of vraag geheel vrijblijvend een proeverij aan.

*  International Dysphagia Diet Standardization Initiative

Nieuwsbriefinschrijving