Voedingsadvies op maat
Wanneer iemand ouder wordt, verandert het lichaam. Om het natuurlijke verouderingsproces te vertragen, kan een gezonde levensstijl een waardevolle bijdrage leveren. Bij de ontwikkeling van onze maaltijden, houden we dan ook rekening met de aanbevelingen van het Voedingscentrum evenals de smaak van senioren. Zo is het voor iedereen mogelijk smakelijk en uitgebalanceerd te eten.
Aanbevolen hoeveelheden senioren
51-70 jaar Man |
51-70 jaar Vrouw | >70 jaar Man | >70 jaar Vrouw | |
Groente | 250 g/dag | 250 g/dag | 250 g/dag | 250 g/dag |
Fruit | 200 g/dag | 200 g/dag | 200 g/dag | 200 g/dag |
Brood | 210-245 g/dag 6-7 snee/dag |
105-140 g/dag 3-4 snee/dag |
140-210 g/dag 4-6 snee/dag |
105-140 g/dag 3-4 snee/dag |
Graanproducten en aardappelen* |
240 g/dag 4 porties/dag |
180-240 g/dag 3-4 porties/dag |
240 g/dag 4 porties/dag |
180 g/dag 3 porties/dag |
Vis | 1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
Peulvruchten | 2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
Vlees** |
Max 500 g/wk |
Max 500 g/wk |
Max 500 g/wk |
Max 500 g/wk |
Ei | 2-3 eieren per wk 100-150 g per wk |
2-3 eieren per wk 100-150 g per wk |
2-3 eieren per wk 100-150 g per wk |
2-3 eieren per wk 100-150 g per wk |
Noten | 25 g/dag | 15 g/dag | 15 g/dag | 15 g/dag |
Melk en melkproducten | 3 porties/dag 450 g/dag |
3-4 porties/dag 450-600 g/dag |
4 porties/dag 600 g/dag |
4 porties/dag 600 g/dag |
Kaas | 40 g/dag | 40 g/dag | 40 g/dag | 40 g/dag |
Smeer- en bereidingsvetten | 65 g/dag | 40 g/dag | 55 g/dag | 35 g/dag |
*Voor graanproducten is het advies wekelijks minimaal de helft volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees
Schijf van vijf
Het is belangrijk om gezond te eten. Ons ruime assortiment biedt daar vele mogelijkheden toe. Bij de samenstelling ervan houden we rekening met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, een hulpmiddel om tot een uitgebalanceerd en volwaardig voedingspatroon te komen.
Beweging
Regelmatig bewegen leidt tot meer spiermassa en minder lichaamsvet. Beweging vermindert het risico voor hart- en vaatziekten en diabetes. Elke volwassene zou 7 dagen per week, ten minste 30 min. lichamelijk actief moeten zijn. Lees meer
Body Mass Index
De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Met de BMI is uit te rekenen of u een gezond gewicht heeft of niet. Wilt u uw BMI uitrekenen? Klik dan hier voor de BMI meter van het Voedingscentrum. BMI Meter Voedingscentrum.