Bel: 088 - 2012 123
Voedingsadvies

Voedingsadvies voor mensen met een beperking

Voor mensen met een beperking is uitgebalanceerde voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Overgewicht komt relatief veel voor, onder andere door het krijgen van minder beweging dan eigenlijk nodig zou zijn.

Welke hoeveelheid is goed voor uw cliënten?

Hier kan als hoofdlijn de aanbevolen hoeveelheden van het Voedingscentrum worden aangehouden. Deze zijn opgesplitst in de aanbevolen hoeveelheden voor kinderen, volwassenen en senioren.

Aanbevolen hoeveelheden kinderen:

  1-3 jaar
jongen en meisje
4-8 jaar
jongen en meisje
9-13 jaar
jongen

9-13 jaar
meisje

Groente  50-100 g/dag  100-150 g/dag 150-200 g/dag 150-200 g/dag
Fruit  150 g/dag  150 g/dag
200 g/dag 200 g/dag
Brood  70-105 g/dag
 2-3 snee/dag
 70-140 g/dag
 2-4 snee/dag
175-210 g/dag
5-6 snee/dag
140-175 g/dag
4-5 snee/dag
Graanproducten en
aardappelen*
 60-120 g/dag
 1-2 porties/dag
 120-180 g/dag
 2-3 porties/dag
240-300 g/dag
4-5 porties/dag
180-300 g/dag
3-5 porties/dag
Vis  1 keer per wk
50 g/wk
 1 keer per wk
50-60 g/wk
1 keer per wk
100 g/wk
1 keer per wk
100 g/wk
Peulvruchten 0,5 opscheplepels/wk
28 g/wk
 1-2 opscheplepels/wk
84 g/wk
2 opscheplepels/wk
119 g/wk
2 opscheplepels/wk
119 g/wk
Vlees**  Max 250 g/wk
50 g/keer
 Max 250 g/wk
50 g/keer
Max 500 g/wk
100 g/keer
Max 500 g/wk
100 g/keer
Ei  1-2 eieren/wk
50-100 g/wk
2-3 eieren/wk
100-150 g/wk
2-3 eieren/wk
100-150 g/wk
2-3 eieren/wk
100-150 g/wk
Noten  15 g/dag
 15 g/dag
25 g/dag 25 g/dag
Melk en melkproducten 2 porties/dag
300 g/dag
 2 porties/dag
300 g/dag
3 porties/dag
450 g/dag
3 porties/dag
450 g/dag
Kaas - 20 g/dag 20 g/dag 20 g/dag
Smeer- en
bereidingsvetten
30 g/dag 30 g/dag 45 g/dag 40 g/dag

 

 

  14-18 jaar
jongen

14-18 jaar
meisje
Groente 250 g/dag  250 g/dag
Fruit  200 g/dag  200 g/dag
Brood  210-280 g/dag
 6-8 snee/dag
 140-175 g/dag
 4-5 snee/dag
Graanproduten en
aardappelen*
360 g/dag
 6 porties/dag
240-300 g/dag
 4-5 porties/dag
Vis  1 keer per wk
100 g/wk
 1 keer per wk
100 g/wk
Peulvruchten  2-3 opscheplepels/wk
135 g/wk
2-3 opscheplepels/wk
135 g/wk
Vlees**  Max 500 g/wk
100 g/keer
 Max 500 g/wk
100 g/keer
Ei  2-3 eieren/wk
 100-150 g/wk
 2-3 eieren/wk
 100-150 g/wk
Noten  25 g/dag  25 g/dag
Melk en melkproducten  4 porties/dag
600 g/dag
 3 porties/dag
450 g/dag
Kaas 40 g/dag 40 g/dag
Smeer- en
bereidingsvetten
55 g/dag 40 g/dag

*Voor graandproducten is het advies wekelijks minimaal de helft volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees

Aanbevolen hoeveelheden volwassenen:

  19-50 jaar Man
19-50 jaar Vrouw
Groente 250 g/dag 250 g/dag
Fruit 200 g/dag 200 g/dag
Brood 210-280 g/dag
6-8 snee/dag
140-175 g/dag
4-5 snee/dag
Graanproducten en
aardappelen*
240-300 g/dag
4-5 porties/dag
240-300 g/dag
4-5 porties/dag
Vis 1 keer per wk
100 g/wk
1 keer per wk
100 g/wk
Peulvruchten 2-3 opscheplepels/wk
135 g/wk
2-3 opscheplepels/wk
135 g/wk
Vlees** Max 500 g/wk
100 g/keer
Max 500 g/wk
100 g/keer
Ei 2-3 eieren/wk
100-150 g/wk
2-3 eieren/wk
100-150 g/wk
Noten 25 g/dag 25 g/dag
Melk en melkproducten 2-3 porties/dag
300-450 g/dag
2-3 porties/dag
300-450 g/dag
Kaas 40 g/dag 40 g/dag
Smeer- en
bereidingsvetten
65 g/dag 40 g/dag

* Voor graanproducten is het advies wekelijks minimaal de helft volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees

Aanbevolen hoeveelheden senioren:

  51-70 jaar Man
51-70 jaar Vrouw
>70 jaar Man >70 jaar Vrouw
Groente 250 g/dag 250 g/dag 250 g/dag 250 g/dag
Fruit 200 g/dag 200 g/dag 200 g/dag 200 g/dag
Brood 210-245 g/dag
6-7 snee/dag
105-140 g/dag
3-4 snee/dag
140-210 g/dag
4-6 snee/dag
105-140 g/dag
3-4 snee/dag
Graanproducten en
aardappelen*
240 g/dag
4 porties/dag
180-240 g/dag
3-4 porties/dag
240 g/dag
4 porties/dag
180 g/dag
3 porties/dag
Vis 1 keer per wk
100 g/wk
1 keer per wk
100 g/wk
1 keer per wk
100 g/wk
1 keer per wk
100 g/wk
Peulvruchten 2-3 opscheplepels/wk
135 g/wk
2-3 opscheplepels/wk
135 g/wk
2-3 opscheplepels/wk
135 g/wk
2-3 opscheplepels/wk
135 g/wk
Vlees** Max 500 g/wk
100 g/keer
Max 500 g/wk
100 g/keer
Max 500 g/wk
100 g/keer
Max 500 g/wk
100 g/keer
Ei 2-3 eieren/wk
100-150 g/wk
2-3 eieren/wk
100-150 g/wk
2-3 eieren/wk
100-150 g/wk
2-3 eieren/wk
100-150 g/wk
Noten 25 g/dag 15 g/dag 15 g/dag 15 g/dag
Melk en melkproducten 3 porties/dag
450 g/dag
3-4 porties/dag
450-600 g/dag
4 porties/dag
600 g/dag
4 porties/dag
600 g/dag
Kaas 40 g/dag 40 g/dag 40 g/dag 40 g/dag
Smeer- en
bereidingsvetten
65 g/dag 40 g/dag 55 g/dag 35 g/dag

* Voor graanproducten is het advies wekelijks minimaal de volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees

De diëtisten van apetito kunnen dieetlijsten maken met bijvoorbeeld de voedingswaarde energie (in kilojoule en kilocalorieën) en/of eiwit. Dit zijn lijsten met alle maaltijden of maaltijdcomponenten die geschikt zijn voor een bepaald dieet. Ook bij voedselovergevoeligheden of andere voedingsgewoonten adviseren onze diëtisten u graag.

Gezonde levensstijl

Om een gezond gewicht te krijgen en te houden, moet de hoeveelheid energie die de voeding levert en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt in evenwicht zijn. Dan is er sprake van een energiebalans. Gezond eten in combinatie met voldoende beweging is de basis voor een gezond gewicht en verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Schijf van Vijf

Het is belangrijk om gezond te eten. Ons ruime assortiment biedt daar vele mogelijkheden toe. Bij de samenstelling ervan houden we rekening met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, een hulpmiddel om tot een uitgebalanceerd en volwaardig voedingspatroon te komen.

Beweging

Regelmatig bewegen leidt tot meer spiermassa en minder lichaamsvet. Beweging vermindert het risico voor hart- en vaatziekten en diabetes. Elke volwassene zou 7 dagen per week, ten minste 30 min. lichamelijk actief moeten zijn. Beweging

Body Mass Index

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Met de BMI is uit te rekenen of u een gezond gewicht heeft of niet. Wilt u uw BMI uitrekenen? Klik dan hier voor de BMI meter van het Voedingscentrum.

voedingsadvies mensen met beperking

Nieuwsbriefinschrijving