Voedingsadvies voor mensen met een beperking
Voor mensen met een beperking is uitgebalanceerde voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Overgewicht komt relatief veel voor, onder andere door het krijgen van minder beweging dan eigenlijk nodig zou zijn.
Welke hoeveelheid is goed voor uw cliënten?
Hier kan als hoofdlijn de aanbevolen hoeveelheden van het Voedingscentrum worden aangehouden. Deze zijn opgesplitst in de aanbevolen hoeveelheden voor kinderen, volwassenen en senioren.
Aanbevolen hoeveelheden kinderen:
1-3 jaar jongen en meisje |
4-8 jaar jongen en meisje |
9-13 jaar jongen |
9-13 jaar meisje |
|
Groente | 50-100 g/dag | 100-150 g/dag | 150-200 g/dag | 150-200 g/dag |
Fruit | 150 g/dag | 150 g/dag |
200 g/dag | 200 g/dag |
Brood | 70-105 g/dag 2-3 snee/dag |
70-140 g/dag 2-4 snee/dag |
175-210 g/dag 5-6 snee/dag |
140-175 g/dag 4-5 snee/dag |
Graanproducten en aardappelen* |
60-120 g/dag 1-2 porties/dag |
120-180 g/dag 2-3 porties/dag |
240-300 g/dag 4-5 porties/dag |
180-300 g/dag 3-5 porties/dag |
Vis | 1 keer per wk 50 g/wk |
1 keer per wk 50-60 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
Peulvruchten | 0,5 opscheplepels/wk 28 g/wk |
1-2 opscheplepels/wk 84 g/wk |
2 opscheplepels/wk 119 g/wk |
2 opscheplepels/wk 119 g/wk |
Vlees** | Max 250 g/wk 50 g/keer |
Max 250 g/wk 50 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Ei | 1-2 eieren/wk 50-100 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
Noten | 15 g/dag |
15 g/dag |
25 g/dag | 25 g/dag |
Melk en melkproducten | 2 porties/dag 300 g/dag |
2 porties/dag 300 g/dag |
3 porties/dag 450 g/dag |
3 porties/dag 450 g/dag |
Kaas | - | 20 g/dag | 20 g/dag | 20 g/dag |
Smeer- en bereidingsvetten |
30 g/dag | 30 g/dag | 45 g/dag | 40 g/dag |
14-18 jaar jongen |
14-18 jaar meisje |
|
Groente | 250 g/dag | 250 g/dag |
Fruit | 200 g/dag | 200 g/dag |
Brood | 210-280 g/dag 6-8 snee/dag |
140-175 g/dag 4-5 snee/dag |
Graanproduten en aardappelen* |
360 g/dag 6 porties/dag |
240-300 g/dag 4-5 porties/dag |
Vis | 1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
Peulvruchten | 2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
Vlees** | Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Ei | 2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
Noten | 25 g/dag | 25 g/dag |
Melk en melkproducten | 4 porties/dag 600 g/dag |
3 porties/dag 450 g/dag |
Kaas | 40 g/dag | 40 g/dag |
Smeer- en bereidingsvetten |
55 g/dag | 40 g/dag |
*Voor graandproducten is het advies wekelijks minimaal de helft volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees
Aanbevolen hoeveelheden volwassenen:
19-50 jaar Man |
19-50 jaar Vrouw |
|
Groente | 250 g/dag | 250 g/dag |
Fruit | 200 g/dag | 200 g/dag |
Brood | 210-280 g/dag 6-8 snee/dag |
140-175 g/dag 4-5 snee/dag |
Graanproducten en aardappelen* |
240-300 g/dag 4-5 porties/dag |
240-300 g/dag 4-5 porties/dag |
Vis | 1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
Peulvruchten | 2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
Vlees** | Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Ei | 2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
Noten | 25 g/dag | 25 g/dag |
Melk en melkproducten | 2-3 porties/dag 300-450 g/dag |
2-3 porties/dag 300-450 g/dag |
Kaas | 40 g/dag | 40 g/dag |
Smeer- en bereidingsvetten |
65 g/dag | 40 g/dag |
* Voor graanproducten is het advies wekelijks minimaal de helft volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees
Aanbevolen hoeveelheden senioren:
51-70 jaar Man |
51-70 jaar Vrouw |
>70 jaar Man | >70 jaar Vrouw | |
Groente | 250 g/dag | 250 g/dag | 250 g/dag | 250 g/dag |
Fruit | 200 g/dag | 200 g/dag | 200 g/dag | 200 g/dag |
Brood | 210-245 g/dag 6-7 snee/dag |
105-140 g/dag 3-4 snee/dag |
140-210 g/dag 4-6 snee/dag |
105-140 g/dag 3-4 snee/dag |
Graanproducten en aardappelen* |
240 g/dag 4 porties/dag |
180-240 g/dag 3-4 porties/dag |
240 g/dag 4 porties/dag |
180 g/dag 3 porties/dag |
Vis | 1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
1 keer per wk 100 g/wk |
Peulvruchten | 2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
2-3 opscheplepels/wk 135 g/wk |
Vlees** | Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Max 500 g/wk 100 g/keer |
Ei | 2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
2-3 eieren/wk 100-150 g/wk |
Noten | 25 g/dag | 15 g/dag | 15 g/dag | 15 g/dag |
Melk en melkproducten | 3 porties/dag 450 g/dag |
3-4 porties/dag 450-600 g/dag |
4 porties/dag 600 g/dag |
4 porties/dag 600 g/dag |
Kaas | 40 g/dag | 40 g/dag | 40 g/dag | 40 g/dag |
Smeer- en bereidingsvetten |
65 g/dag | 40 g/dag | 55 g/dag | 35 g/dag |
* Voor graanproducten is het advies wekelijks minimaal de volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees
De diëtisten van apetito kunnen dieetlijsten maken met bijvoorbeeld de voedingswaarde energie (in kilojoule en kilocalorieën) en/of eiwit. Dit zijn lijsten met alle maaltijden of maaltijdcomponenten die geschikt zijn voor een bepaald dieet. Ook bij voedselovergevoeligheden of andere voedingsgewoonten adviseren onze diëtisten u graag.
Gezonde levensstijl
Om een gezond gewicht te krijgen en te houden, moet de hoeveelheid energie die de voeding levert en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt in evenwicht zijn. Dan is er sprake van een energiebalans. Gezond eten in combinatie met voldoende beweging is de basis voor een gezond gewicht en verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
Schijf van Vijf
Het is belangrijk om gezond te eten. Ons ruime assortiment biedt daar vele mogelijkheden toe. Bij de samenstelling ervan houden we rekening met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, een hulpmiddel om tot een uitgebalanceerd en volwaardig voedingspatroon te komen.
Beweging
Regelmatig bewegen leidt tot meer spiermassa en minder lichaamsvet. Beweging vermindert het risico voor hart- en vaatziekten en diabetes. Elke volwassene zou 7 dagen per week, ten minste 30 min. lichamelijk actief moeten zijn. Beweging
Body Mass Index
De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Met de BMI is uit te rekenen of u een gezond gewicht heeft of niet. Wilt u uw BMI uitrekenen? Klik dan hier voor de BMI meter van het Voedingscentrum.